vineri, 18 decembrie 2015

Experiența


Vernon Law afirma : ”Experiența este cel mai dur profesor, pentru că întâi îți dă testul și apoi îți spune care era lecția”. În sens concret, experiența reprezintă totalitatea cunoștințelor pe care oamenii le dobândesc despre realitatea înconjurătoare în procesul interacțiunii dintre om și lumea exterioară. În sens abstract, experința reprezintă școala vieții. Sunt mulți cei care obțin experiență prin faptul că învață din propriile greșeli, și foarte puțini cei care extrag experiența din greșelile altora. Dobândim experință nu datorită câștigurilor noastre, ci datorită încercării și pierderii, pentru că nimic nu te învață mai mult decât un test pe care nu l-ai trecut.
Viața reprezintă o provocare, o multitudine de ispite în fața cărora nu putem rezista. Dar putem răspunde provocărilor bazându-ne pe experiența anterioară dobândită. Nimic nu îți oferă mai multă încredere, certitudine, ințelepciune decât experința, pentru că aceasta se găsește la baza tuturor succeselor și virtuțiilor noastre. Și dacă nu este experiența cea mai bună școală, atunci care este?

”Prin experiență, găsim drumul cel mai scurt printr-o pribegie îndelungată. Se întâmplă însă adesea, ca după această pribegie să nu mai fii în stare să îți continui drumul, iar în cazul acesta, la ce îți mai folosește experiența?”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu