sâmbătă, 12 decembrie 2015

Tess d'Urberville de Thomas Hardy

Romanul ”Tess d'Urberville” de Thomas Hardy o are în centru pe tînăra Tess Durbeyfiel, ofată simplă de la țară, căreia părinții i-au insuflat ideea că se trage din neamul unei vechi familii de cavaleri - d'Urberville. Misiunea fetei este aceea de a intra în grațiile unei rude de-a familiei, pentru a-și asigura starea financiară a ei, și a familiei. Pe parcursul romanului, tinerei îi ies în cale 2 bărbați, care nu vor ști niciodată să o prețuiască, iar viața îi rezervă o soartă departe de cea a unei tărance obișnuite.
Tess d'Urberville este un roman care tratează problema condiției umane femeiești, a traiului rural , a societății care încă se conduce după principiile primitive, și a iubirii. Cartea este structurată în 6 părți, titlul fiecărei părți fiind unul sugestiv, dar totodată plin de mister. Tess d’Urberville este o țărăncuță cu origini nobile, cu un suflet pur, crescut în superstiții creștine și în ritmul naturii. Cu o moralitate bazată pe intuiție și instincte, Tess se dovedește a fi o prezență cuceritoare în fragilitatea ei de fecioară, încăpățînată în a iubi, și tragică în imposibilitatea de a învinge suferința și regretul. Tess rămâne a fi privită ca o femeie de sacrificiu, ca pe o nevinovată. Dar chiar din perspectiva prejudecăților secolului al 19-lea, poate fi privită așa o femeie care naște un copil din flori, se cunună cu unul și trăiește cu altul, și mai ales care îl omoară cu propria mână? E Tess un monstru condus de pasiune, o eroină tragică, care se aruncă plină de elanul tinereții în prăpastia morală a unei crime? Rămâne de văzut, dar mai întîi de toate, rămâne de citit.

”- Ce se întîmplă, Angel?, întrebă ea tresărind. Au venit să mă ia?
- Da. dragostea mea, îi răspunse el. Au venit.
- Așa și trebuia să se întîmple, șopti ea. Angel, aproape că mă bucur că-i așa...Da, sunt bucuroasă. Fericirea asta nu aveam cum să țină prea mult. Era o fericire prea mare. M-am bucurat destul de ea...Și sunt încredințată că nu voi apuca să trăiesc cît să mă disprețuiești.
Tess se ridică în picioare, se cutremură și porni înainte. Nici unul dintre oameni nu se clintise din loc.
- Sunt gata!, spuse ea liniștită. Sunt gata. ”

  • Mii de ani de filosofie analitică , nu au putut explica, într-un mod pe care logica noastră să îl înțeleagă, cum se întîmplă de un bărbat grosolan ajunge alături de o femeie delicată.
  • Șarpele se unduiește cel mai bine, acolo unde păsările cîntă cel mai ispititor.
  • Cea mai însemnată parte a nefericirii provine din convențiile sociale, nu din propria percepție.
  • Prin experiență, găsim drumul cel mai scurt printr-o pribegie îndelungată. Se întîmplă însă adesea, ca după această pribegie să nu mai fii în stare să îți continui drumul, iar în cazul acesta, la ce îți mai folosește experiența?
  • Experiența este direct proporțională cu intensitatea trăirilor, nu cu durata lor.
  • Intuiția dă femeii nu doar darul de a cunoaște propria amărăciune, dar și pe cea din inima bărbatului.
  • Depărtarea are proprietatea de a transforma orice pată în virtute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu