sâmbătă, 2 ianuarie 2016

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre F.M.Dostoievski

Dacă ai citit cel puțin o carte de-a autorului rus Fiodor Dostoievski, atunci cu siguranță ești interesat de omul care se ascunde în spatele romanelor sale.  Cărțile sale au un mod specific rus prin care autorul redă viața personajelor sale, spre a fi examinată și contemplată de către cititori.


  • F.M.Dostoievski și-a publicat primul roman la vârsta de 25 de ani. Acesta se numea ”Poor folk” și este considerat primul roman social rus.
  • Dostoievski a avut un început bun în cariera sa de scriitor, datorită faptului că provenea dintr-o familie de nobili și avea o educație bună. Cu toate astea, literatura nu a fost pasiunea sa de la început. Acesta făcuse o școală de inginerie militară, și s-a convertit la literatură prin traducerea unor lucrări franceze.
  • În 1840, Dostoievski a făcut parte dintr-un cerc literar al cărui scop era reforma socială. Ei citeau cărți interzise și discutau potențialele schimbări sociale. Într-un moment, aceste idei erau un pericol pentru cei de la putere, astfel că membrii cercului dat au fost prinși și condamnați la moarte. Sentința lui Dostoievski a fost amânată, acesta fiind trimis în Siberia pentru 8 ani la muncă silnică.
  • Părinții au încurajat foarte mult dragostea autorului față de literatură. Părinții săi erau bogați, iar educarea copiilor era o prioritate pentru ei. Când avea numai 3 ani, lui Fiodor, îi erau citite basme vechi, iar la 4 ani, a învățat să scrie și să citească din Biblie.
  • F.M.Dostoievski a fost epileptic. În timp ce mintea sa lucra mult mai bine decât mintea oricărui din noi, corpul îi dădea mari bătăi de cap. La un moment dat, boala a pus stăpânire pe el, ceea ce l-a făcut să moară la vârsta de 59 de ani. 
  • Dostoievski a servit drept sursă de inspirație pentru mulți alți scriitori. Franz Kafka îi spunea ”rudă de sânge”, iar influențele lui Dostoievski asupra operei lui Kafka sunt clare. Maeștrii în proză, cum ar fi Ernest Hemingway sau James Joyse îl idolarizau, iar Nietzche și Freud l-au apreciat pentru modul în care a țesut perfect complexitatea adâncă și întunecată a psihologiei umane în povestirile sale.
  • Autorul a avut mai multe ”aventuri”. Acesta a fost căsătorit de 2 ori, dar asta nu limita în nici un fel legăturile sale romantice. Prima sa poveste de dragostea s-a întîmplat înainte de a fi căsătorit, cu o femeie cu care era sigur că se va căsători, dar care l-a refuzat. Următoarele sale relații au fost în timpul primei căsătorii, una cu o actriță de comedie, iar cealaltă cu o femeie egoistă.
  • Când lucrările sale au început a fi apreciate în Rusia și mai ales în lume, Dostoievski a predat lecții celor doi fii ai Țarului Alexandru al 2-lea. Legătura pe care o avea cu Alexandru al 2-lea, i-a asigurat autorului prieteni faimoși și relații.
  • Dostoievski a fost membru al  ”Association Litteraire et Artistique Internationale” . Cum starea sa de sănătate continua să scadă, faima sa doar creștea. El a fost numit în comitetul de onoare al Asociației. Din această asociație făceau parte și  Victor Hugo, Lev Tolstoi, Ralph Waldo Emerson, Henry Longfellow, și Alfred Tennyson. Asociația mai există și astăzi, cu sopul de a proteja drepturile de autor.
  • Pe lângă pasiunea pe care o manifesta față de psihologie, Dostoievski a fost pasionat de religia creștin ortodoxă. A avut o educație ortodoxă, dar credința sa a aînceput să se surpe în timpul perioadei sale în Siberia. El a menținul un devotament constant față de Hristos, deși convingerile sale s-au schimbat aparent. În cărțile sale, abordează de multe ori problema religiei, fără a-și exprima totuși o părere proprie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu