duminică, 6 martie 2016

Egalitate nu există decât în matematică

Mihai Eminescu spunea : ”Egalitatea nu există decât în matematică”. Egalitatea reprezintă starea a două sau mai multe obiecte de a se afla la același nivel, de a fi egale. Deși legea ne asigură că toți suntem egali, egalitate nu există decât în matematică.
Pentru mine, egalitatea este un concept pe care îl asociez cu idealul. Și poate fi vorba de egalitate, numai acolo unde nu există privilegieri economice, sau oricare alt tip de privilegieri. Pentru că, de îndată ce statutul social al unei persoane este mai înalt decât al alteia, egalitatea se transformă într-un concept intangibil.
Mă întreb uneori dacă e bine ca toți oamenii să fie egali, egali în drepturi, în capacități, egali în resurse financiare și egali în gândire. Nu! Nu e bine. Deși inegalitatea atrage dușmani și neplăceri asupra noastră, inegalitatea ne diferențiază. Suntem diferiți și neobișnuiți anume pentru că nu suntem egali, pentru că fiecare din noi poate oferi altceva, pentru că simțim și trăim viața diferit. Iată prin ce ne deosebim de alții și ne evidențiem. Prin inegalitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu