miercuri, 6 aprilie 2016

Mary Anne de Daphne du Maurier

O viață palpitantă - o poveste adevărată. O femeie fascinantă care înfruntă universul bărbaților.

Mary Anne de Daphne du Maurier este una din acele cărți pe care le lecturezi cu plăcere într-o după-amiază caldă de primăvară.
Pornind de la întâmplări reale din viața stră-bunicii sale, scriitoarea a zugrăvit portretul unei eroine fermecătoare, cu neajunsuri dar pe deplin credibile, având ca fundal Londra secolului al XIX-lea, plină de vitalitate și corupție, intrigi și scandaluri amoroase de proporții. După ce a cunoscut sărăcia, protagonista Mary Anne s-a decis să nu-i mai cadă niciodată pradă. Având ca atu frumusețea, inteligența, ambiția, tinerețea, aceasta alege singura cale prin care o fată simplă putea să pătrundă în înalta societate - devine amanta ducelui de York. Mary Anne avea o slăbiciune pentru lux, arginți și pentru toți cei care risipeau banii în favoarea ei. Cum farmecele ei nu erau destul de rentabile pentru a-și acoperi toate cheltuielile sale și a celor 4 copii, Mary Anne a început să facă comerț cu brevete militare, declanșând astfel un scandal care a zguduit întreaga țară. Ducele a ajuns în fața unei comisii de anchetă parlamentară, iar Mary Anne era să piardă totul...
Romanul începe perfect cu importanța personajului în viața tuturor celor care au cunoscut-o: ”Multă vreme după ce ea plecase și ieșise cu totul din viața lor, doar zâmbetul ei le răsărea aievea în minte. De trăsăturile și coloritul chipului ei își aminteau ca prin ceață. În zâmbetul ei se deslușea răspunsul la toate cele întâmplate. Mijea în colțul stâng al gurii și-i flutura pe buze doar o clipă, parcă luând în derâdere de-a valma atât pe cei care-i erau dragi - începând cu rudele de sânge - cât și pe cei care îi stârneau disprețul. De asta își vor aminti peste ani. Toate celelalte se duseră pe apa uitării. Și minciunile ei și înșelăciunile și izbucnirile de mânie pe nepusă masă. Și risipa nesăbuită și dărnicia fără rost și limba otrăvită. Păstrau în gând doar căldura și dragostea ei de viață”
Daphne du Maurier reușește să întruchipeze un personaj ambițios, dominat de dorința de a-i stăpâni pe alții, un personaj capabil să înfrunte orice pentru a-și îndeplini visele și aspirațiile și o femeie care te impresionează prin frumusețea ei interioară, deși era o doamnă de companie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu