miercuri, 22 iunie 2016

Top 5 Wednesday - Cărțile cu cele mai frumoase începuturi

Anna Karenina de Lev Tolstoi
” Toate familiile fericite se aseamănă între ele; fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”
Mary Anne de Daphne du Maurier
Multă vreme după ce ea plecase și ieșise cu totul din viața lor, doar zâmbetul ei le răsărea aievea în minte. De trăsăturile și coloritul chipului ei își aminteau ca prin ceață. În zâmbetul ei se deslușea răspunsul la toate cele întâmplate. Mijea în colțul stâng al gurii și-i flutura pe buze doar o clipă, parcă luând în derâdere de-a valma atât pe cei care-i erau dragi - începând cu rudele de sânge - cât și pe cei care îi stârneau disprețul. De asta își vor aminti peste ani. Toate celelalte se duseră pe apa uitării. Și minciunile ei și înșelăciunile și izbucnirile de mânie pe nepusă masă. Și risipa nesăbuită și dărnicia fără rost și limba otrăvită. Păstrau în gând doar căldura și dragostea ei de viață”
Mândrie și prejudecată de Jane Austen
”Este un adevăr universal recunoscut că un burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevastă. Oricât de puțin cunoscute ar fi simțămintele sau vederile unui asemenea bărbat atunci când apare pentru prima dată într-un loc, acest adevăr este atât de înrădăcinat în mințile celor din jur, încât burlacul este socotit ca proprietate de drept a uneia sau alteia dintre fiicele familiilor din vecinătate” 
Lolita de Vladimir Nabokov
”Lolita, lumină a vieţii mele, văpaie a viscernelor mele. Supliciul meu, suflet al meu. Lo-li-ta: vârful limbii execută o mişcare în trei timpi, coborând pe vălul palatin ca să atingă, la timpul trei, dinţii. Lo. Li. Ta. Dimineaţa, era Lo, pur şi simplu Lo. Cum stătea în picioare, un metru cincizeci în şosete. Era Lola, când purta pantaloni pescăreşti. Era Dolly, la şcoală. Dolores era în împrejurări oficiale. Dar, în braţele mele, era întotdeauna Lolita.”



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu